Kompressor

Vælg den rigtige kompressor

Kompressorer er blevet meget udbredt de senere år. Priserne er kommet ned i et leje, hvor alle kan være med – til privat brug kan man få en udmærket kompressor for 1000 kroner. Og når man først har kompressoren, er værktøjet meget billigt, sammenlignet med tilsvarende el-værktøj. Før man går ud og køber sig en kompressor, skal man dog gøre op med sig selv, hvilke behov man reelt har. Skal kompressoren kun bruges til at pumpe dæk og blæse støv, kan man fint nøjes med en af de allerbilligste på markedet. De fås også i oliefri versioner, så der er absolut minimalt vedligehold. Hvis der er udsigt til, at kompressoren jævnligt skal i brug til diverse opgaver, betaler det sig dog at bruge lidt ekstra.

Sørg for at overdimensionere din kompressor

Man skal huske, at selve kompressoren er en engangsinvestering, og derfor er det ikke altid en god ide at købe det billigste. Hvis tankstørrelsen f.eks. er for lille til den tiltænkte brug, vil motoren få mange start og sop, og det slider hårdt på den. Her er det bedre med en større tank. Hvis motoren er for lille, skal den arbejde hårdt og bliver varm, og det slider også ganske meget.

Sikkerhed med kompressoren

Kompressorens tank indeholder luft under højt tryk, og det er farligt, hvis den eksploderer. Det er derfor meget vigtigt at overholde de sikkerhedsforskrifter, der fremgår af manualen. Den vigtigste ting er nok sikkerhedsventilen, der sikrer, at lufttrykket ikke bliver for højt. Ventilen skal jævnligt kontrolleres og afprøves.